Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), pandemi öncesi ekonomik hareketliliği sürdürmek amacıyla faiz indirimlerini sürdürüyor. Son para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında Merkez Bankasının haftalık repo yoluyla bankalara verdiği paradan aldığı faiz olarak tanımlanan politika faizi 100 baz puan indirilerek yüzde 12'ye çekildi. Eylül 2021'de faiz indirimlerine başlamış, politika faizi 4 ayda 5 puan düşürülerek yüzde 19'dan yüzde 14'e çekilmişti.
Bankalar ile TCMB faizi arasındaki makas aralığı yüzde 13
Merkez Bankasının yüzde 12ye çektiği politika faiz oranı, aynı doğrultuda vatandaşa yansımadı. Bankalar yüzde 12 faiz oranıyla aldığı kaynakları, krediye yüzde 25 faiz oranlarıyla dönüştürdü. En düşük ihtiyaç kredisinin yıllık faizi yüzde 25 seviyesindeyken ticari kredilerde bu oran yüzde 40 seviyelerinde.
Bankacılık sektörünün kârı 5 kat arttı
Bu durum sonucu bankalar kârlılık oranlarını yükseltti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) Ağustos ayı verilerine göre bankacılık sektörü yılın ilk 8 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 420 artışla 252,2 milyar lira kâr elde etti. Sektör, 2021 yılının aynı döneminde 48,5 milyar lira kâr elde etmişti. Banka kârlarının bir yılda 5 kat artması, vatandaşın ihtiyaç ve ticari kredilere ulaşmasını zorlaştıran bir sürece dönüştü.
Örnek verilecek olursa; 10 bin TLlik 12 ay vadeyle hesaplanan ihtiyaç kredisinin geri ödemesi ortalama 11 bin 790 lira olarak yapılıyor.
Yıl sonuna kadar 3 PPK toplantısı yapılacak
Merkez Bankası bu yıl sonuna kadar 3 kez faiz kararı açıklayacak. Bir dahaki Para Politikası Kurulu toplantısı 20 Ekimde gerçekleştirilecek. Kurul, faiz kararı için 24 Kasım ve 22 Aralık tarihlerinde toplanacak ve yıllık toplantı takvimini bitirmiş olacak.
Faiz oranı vatandaşa yansımadı banka karını 5’e katladı
Merkez Bankasının faiz indirimleri vatandaşa ulaşmıyor. Bankalar yüzde 12 faiz oranıyla aldığı kaynakları ihtiyaç kredisinde yüzde 25, ticari kredilerde yüzde 40 oranla vatandaşlara veriyor. BDDK verilerine göre yılın ilk 8 ayında bankacılık sektörü kârları 5 kat artış gösterdi.
Yayınlanma :
06.10.2022 10:22
Güncelleme :
06.10.2022 10:22


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: