Şanlıurfa’da özellikle eski zamanlarda taş evlerinin gölgesinde oturan insanların elinde bulunan tespihler adeta ben buradayım diyordu. Kimi tespih stres için kullanılırken kimi tespih ise hobi olarak kullanılıyordu.
Şanlıurfa’da her bir tespihin tanesi özel olarak işleniyor. Damla Kehribar, Osmanlı sıkma, antika, ateş kehribar, zar kehribar, kuka, yeni döküm ve Oltu kehribar çeşitli amaçlarla kullanıcıların elinde şekil alıyor.
Çeşit çeşit tespihler arasında yer alan bazı tespihler aynı zamanda sağlık açısından da faydalı gözüküyor. Özellikle stres atmak için tespih tercih ediliyor. Tespih ustalarının kullandığı makinaların dolar bazlı gelmesi ve Z kuşağının teknolojiye ayak uydurması tespihe olan ilgiyi azalttı.
Şanlıurfa’da eskiden genç yaşlı demeden herkesin tespih meraklısı olduğunu söyleyen Öncel, şuanda ise gençler tarafından pek rağbet görmediğini aktardı.
TESPİH FİYATLARI KALİTESİNE GÖRE DEĞİŞİYOR
20 yıldır tespih işi ile uğraştığını söyleyen Mahmut öncel "Benim asıl mesleğim gümüşçülük üzerindeydim son dönemlerde gümüşün çok fazla artmasıyla birlikte daha çok tespihe yöneldim. Tespih fiyatları tabii taşına göre değişiklik gösteriyor. Herkesin kullandığı kehribarlar bizde 200 liradan başlıyor işçiliğine göre değişebiliyor. 20 binden başlayıp 100 bine kadar çıkan tespihlerimiz de var. Osmanlı sıkmalardan başlayıp her çeşit tespih bizde mevcut” dedi.
URFA'DA DAHA ÇOK ZAR KEHRİBAR TERCİH EDİLİYOR
Urfa’da daha çok Zar Kehribarın tercih edildiğini belirten Öncel “Urfa'da genellikle bizim Urfa işçiliği tercih edilir. Örneğin Siverek'te bir ustamız var onun tespihleri, Ahmet Özatlı diye biri var onun tespihleri bu iki kişinin tespihleri Urfa'da çok rövanşta genellikle Urfa'da Zar kehribar dediğimiz taşlar çok gidiyor. Onlar da fiyat ortalama 500 TL'den başlayıp işçilik ve malzemeye göre 1.500-2000 liraya kadar çıkabiliyor” ifadelerini kullandı.
Z KUŞAĞI DİYE BİR KUŞAK VAR O BİZİ PERİŞAN ETTİ
Z kuşağının kendilerini perişan ettiğini belirten Öncel “Zaten zamlar bizi perişan etti zamlar konusuna değinmek bile istemiyorum. İmalatın çoğunu Suriyeliler yapıyor, kullandığı makinalarda hep dolar bazlı tabi dolar yükseldikçe işçiliğe zam geliyor biz bu zamları bir türlü tespihe yansıtamıyoruz çünkü tespih sizin de bildiğiniz gibi ekmek gibi su gibi bir ihtiyaç değil bir zevk işidir keyif işidir o yüzden zamlar bizi çok etkiliyor. Şu anda Z kuşağı diye bir kuşak var o kuşak bizi perişan etti, onlar tespih kullanmıyorlar Diyarbakır olsun Elazığ olsun Mardin'de olsun yine gençler tarafından da tespihler rövanşta oluyor. Urfa'da dediğiniz gibi gençler tarafından tespihe herhangi bir merak yok tabii bunu da teknolojiye bağlıyorum. Herkesin elinde cep telefonu var insanlar tespih veya herhangi başka bir aktivite ile uğraşacağı yerine telefonuyla daha çok vakit geçiriyor” şeklinde konuştu.
TESPİHLER ELİMİZDE KALDI
Eskiden cirolarının daha yüksek olduğunu söyleyen öncel “Eski dönemlerdeki günlük ciromuzdan bahsedecek olursak 1500 ile 2000 arası paramız olurdu ama şu anda gün oluyor siftahı bile açamıyoruz, gün oluyor 100 -200 lira, gün oluyor elektrik paramızı bile çıkaramıyoruz. Bir de Şanlıurfa'da bu sene yabancılar hiç gelmedi normalde gelen yabancılar tespihlerimiz olsun taşlarımız olsun çok beğenerek alıyorlar haliyle ziyaretçi olmayınca bu sene maalesef tespihler elimizde kaldı” diyerek sitem etti.
Yorumlar
Kalan Karakter: