Şanlıurfa’da sağlık hizmeti veren 3 devlet hastanesi ve Şanlıurfa Harran üniversitesi Hastanesi vatandaşların sağlık hizmetlerini karşılamaya çalışıyor. Yaklaşık 3 milyon nüfusa sahip Şanlıurfa’da ne yazık ki bu hastaneler beklentileri karşılayamıyor.
Çok sayıda özel hastanenin de bulunduğu Şanlıurfa’da sağlık sorunlarını her geçen gün düğüm haline geliyor. Özellikle doğum oranının yüksek olduğu Şanlıurfa’da Kadın doğum polikliniklerinin eksikliği hastaları çevre illere yönlendiriyor. Şanlıurfa'nın sağlık alanının bir türlü düzene girmemesi ise sorunları da beraberinde getiriyor.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), Ultrason ve doktor eksiklikleri hastaları farklı illere yönlendirirken, bazen de randevular için hastalar aylarca randevu bekliyor.
Şanlıurfa’da 15 Mart’ta meydana gelen selde Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde yer alan Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin giriş katının su dolması Şanlıurfa’daki sağlık hizmetini bir kez daha gözler önüne serdi.
Sağlık sistemindeki eksikleri dile getiren vatandaşlar başka illere gitmek istemediklerini kaydederek “Şanlıurfa’da ne eksik de bizleri başka iller mecbur bırakıyorsunuz” diyerek sitem etti.
“DEVLET SAĞLIK KONUSUNDA BAZI İLLERE AYRICALIK TANIYOR”
Şanlıurfa’daki hastanelerde kuyruklardan duyduğu şikâyeti dile getiren Fatma Mercan Gürpınar bazı illerde sağlık açısından ayrıcalıkların olduğunu söyleyerek bunları söyledi "Vallahi şu anda hastanelere baktığımızda herkes kuyrukta, hastaneler tıklım tıklım dolu. Hem hayat pahalılığı hem doktorların ücretleri hem de kuyruklar maalesef çok kötü oluyor. Doktorlarımız maalesef eksik, tabi bu doktor eksikliği ne yazık ki Türkiye'nin her yerinde var nereye gidersek gidelim doktor eksikliği çok fazla bu sağlık sorunları da dediğim gibi Türkiye'nin her yerinde yaşanıyor sadece Şanlıurfa'da değil, inşallah güzel olacağına inanıyorum. Çünkü insanlarımız düzgün bir sağlık sisteminden geçemiyor. Hastalıkları da doğru bir şekilde tespit edilmiyor. Artık bunu sağlıkçıların konularına bağlamıyorum bu tamamen devletin himayesinde olan bir şey, bir hastamız olduğunda nasıl başka bir il tercih ediyorsak ve orada sağlık imkânları daha çok iyi diyorsak demek ki devlet bazı illere çok ayrıcalık tanıyor. Bugün bir ameliyat için Urfalı bir vatandaş neden kalkıp Ankara'ya gitsin Gaziantep'e gitsin ya da çevre illeri tercih etsin. Şanlıurfa'da sağlık sistemleri olmayacaksa boşuna hastane açmanın da mantığı yok Şanlıurfa’daki hastaneler dört duvardan öteye gitmiyor” şeklinde konuştu.
“AYLARCA RANDEVU BEKLİYORUZ”
Randevu sisteminden randevu alamadığını kaydeden Mehmet Cengiz: " Sağlık sistemi şu an iyi bir durumda değil, sağlık sistemini beğenmiyorum neden? Bir randevu sistemi çıkardılar günlerce aylarca randevu bekliyoruz. Eskiden en azından hastaneye gider doktorlar bize acır muayene ederdi şu an bir randevu sistemi koymuşlar arıyoruz randevu yok tekrardan arıyoruz yine randevu yok aylarca randevu bekliyoruz. Yani Urfa'daki doktorların çoğu da hastaları başından salıyor. İyi kontrol yapılmıyor her gidene ağrı kesici vurulup grip ilaçları verilip eve gönderiliyor. Vatandaş bu kez çareyi Özel hastanede arıyor. Bu durumda maddiyat ise büyük sorun çıkarıyor. Maddi yönden sıkıntı çekenler hastaneye gidip sağlık hizmetinden faydalanamıyor.” İfadelerini kullandı.
Şanlıurfa’daki sağlık sorunlarından dolayı hastalarını başka illere götürmek zorunda kaldığını söyleyen Aziz Altun “Bazı yerlerde ne yazık ki sağlık sistemi düzgün bir şekilde ilerlemiyor. Şahsen çok fazla hastanelere gitmiyorum, fakat bazen arkadaşlar bana anlatıyor düzensizlik hat safhada diyorlar. Bu sorunların bir an önce düzeltilmesi gerekiyor. Biz insanlarımızın çoğunu başka illere sevk etmek zorunda kalıyoruz. Ben Urfa'da hastanelere fazla gittiğimi hatırlamıyorum çünkü düzgün bir sağlık sistemimiz bile yok. Acemi doktorlar hep kalabalık koridorlar ve bir türlü sıra gelemeyen bizler ne yazık ki bu durum bizi çok zorluyor” dedi.
“URFA'DA SAĞLIK SORUNU HİÇBİR ZAMAN BİTMEZ”
Sağlık alanında eski sistemi aradığını söyleyen Mehmet İyileşmek şunları kaydetti: “Şanlıurfa'da sağlık sorunu hiç iyi bir durumda değil, eskiden gidiyorduk sıra alıp muayene oluyorduk. Şimdi ise 15 güne kadar randevu bekliyoruz. Hastamız acil olmazsa hastaneye götürmeyiz onlar da bize günlerce randevu veriyorlar o hasta zaten o kadar dayanabilecekse hastaneye getirmemin ne anlamı var. Şu anda ablamın gelini Şanlıurfa'da riskli gebelik almadığı için Diyarbakır'da doğum yapacak. Diyarbakır'a gidip gelene kadar o kadar masraf oluyor ki hadi diyelim biz gittik maddi durumu olmayan bir vatandaş nasıl gidecek. O vatandaş ölüme mi terk edilecek kimse doğum yapmayacak mı sağlık sorununun bir an önce giderilmesi gerekiyor. Urfa'da sağlık sorunundan hep şikâyetçiyiz.” diye konuştu.
“ŞANLIURFA’DA BASİT BİR AMELİYATIMIZI BİLE GERÇEKLEŞTİREMİYORUZ”
Randevu sisteminden duyduğu şikâyeti anlatan bir diğer vatandaş Hasan Gürpınar ise şöyle konuştu: “Eşim için hastaneye gittik maalesef bir türlü randevu bulamadık. Oradaki bazı arkadaşlar doktorların inisiyatifine bağlı dediler isterseniz bekleyin sonunda kimse kalmazsa sizi muayene edebilir dediler. Biz de sabahtan akşama kadar orada bekledik. Arıyoruz maalesef randevular da yok randevuları verseler bari ne zaman gideceğimizi biliriz. Özel hastanelere vatandaş zaten gidemiyor parası olan gidebiliyor da parası olmayan ne yazık ki devlet hastanelerini tercih ediyor. Devlet hastanelerindeki kalabalık ve yoğunluk da hastaları daha hasta hale getiriyor. Sağlık sisteminin gerçekten düzeltilmesi gerekiyor. Hastalarımızın çoğu artık başka illere gitmekten şikâyetçi biz burada basit bir ameliyatımızı bile gerçekleştiremiyoruz” diyerek sitem etti.
Yorumlar
Kalan Karakter: