İklimi ve coğrafi koşullarıyla birçok tarım ürününün yetiştiği "Doğu'nun Çukurova’sı" Iğdır’da öğretmen Nihat Alçan, Antep fıstığı yetiştirdi. Şanlıurfa'da üniversite okurken Antep fıstığı yetiştirilmesini şartlarını yakından gören ve merak salan Alçan, bu merakını Iğdır’a taşıdı. Antep fıstıkların mikroklima iklimi gösteren Iğdır ovasında yetişebileceğine inanan Alçan, iki fıstık ağacını eskiden görev yaptığı okulun bahçesine dikti. 6 yıl geçtikten sonra Alçan, fidanlarından ürün almayı başardı. Türkiye’de ekonomik geliri yüksek olan bu ağaçların bölge çiftçilerine hem örnek olduğunu hem de yeni bir ekonomik kazanç kapısı yönünden umut olduğunu belirten Alçan, “Üniversiteyi Urfa'da okurken Antep fıstığının Iğdır yöresine uyum sağlayabileceğini tahmin ettim. Deneme amaçlı ağaçları getirip okulumuzun bahçesine diktik. Iğdır'ın Aralık ilçesinde Antep fıstığı ağacı denemesi yaptık ve bu fıstık ağacı bölgemizin iklimine uyum sağladı sonra da ürün aldık. Fıstıklarımız çok güzel oldu kaliteli bir fıstık elde ettik ülkemizde daha çok Güneydoğu Anadolu bölgesinde özellikle Antep, Şanlıurfa illerimizde varlığı bilinen fıstık ağacının Iğdır’ımızda da yetişebileceğini görmüş olduk. Bölgemiz Türkiye'nin rüzgar erozyonunda birinci sırada olan bir bölgesidir. Devletimiz, her yıl Orman Bakanlığı buraya milyonlarca ağaç dikiyor. Toplamda şu an 3 milyon ağaç bölgemize dikildi ve bu ağaçların birçoğu maalesef susuzluktan kurumaktadır. Bölgemizde birçok ağaç maalesef kurumaktadır. Antep fıstık ağacı su çok talep etmeyen bir ağaçtır. Bu sebeple bölgede erozyonla mücadelede önemli bir yeri var. Bu fıstık ağaçları bölgemize dikilirse ve ürünleri de halka dağıtılırsa halkımız için ciddi bir ekonomik gelir olur. İnsanlarımız işsizlikten göç etmek yerine tam tersine ters bir göç olur ve kırsala geri dönüşlerin başlayacağını düşünüyorum. Devletimizden bu ağacın bu bölgede yaygınlaştırılmasını bekliyoruz. Üniversitemiz, gerek Tarım Müdürlüğü’nden bu konuyla ilgilenmelerini istiyoruz. Sayın Tarım Bakanımızdan ricamız Antep fıstık ağaçlarının desteklenme alanına alınması ve özellikle de Iğdır yöresi gibi rüzgar erozyonunun olduğu bölgelerde bunun yaygınlaştırma çalışmalarının yapılmasını istiyoruz” dedi.
Yetişmez denilen Antep fıstığını Iğdır'da dikti
Iğdırlı öğretmen Nihat Alçan, üniversite yıllarında yakından inceleme fırsatı bulduğu Antep fıstığını çölleşmenin görüldüğü yerler arasında yer alan, çok yüksek risk taşıyan bölgelerden biri olan Iğdır Aralık ilçesinde dikti, hasadını da kendisi yaptı.
Yayınlanma :
07.11.2022 10:41
Güncelleme :
07.11.2022 10:41


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: