Dört kapısı olan hanın daha önce buraya gelenlerin hayvanlarının barınması için yaptırmış olduğu tahmin ediliyor. Geleneksel mimariyle şekillendirilen Kazaz (Bedesten), Sipahi Pazarı, Kınacı Pazarı, Bakırcılar Çarşısı, Eskici Pazarı, Kuyumcular Çarşısı, Kunduracılar Pazarı ve Gümrük Hanı gibi tarihi öneme sahip pek çok çarşının bulunduğu Tarihi Kapalı Çarşı, şehrin ticari hareketliliğinin en yoğun olduğu alışveriş merkezleri arasında yer alıyor.
Her yıl kente gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin yanı sıra köylerden şehir merkezine gelen aileler, mevsimlik tarım işine gidecek olan aileler yöresel giysi, aksesuarlar, bakır süs eşyaları, ev gereçleri ve hediyelik eşya ihtiyaçlarını buralardan karşılıyordu ta ki bundan kaç sene öncesine, fakat çarşı esnafı son birkaç senedir alışveriş yapamadıklarının altını çizerek adeta sitem etti.
Asırlardan beridir kilim dokuyarak yaşamlarını devam ettiren vatandaşlar hem gelişen teknoloji hem de Kahramanmaraş merkezli deprem ve selin meydana gelmesinden sonra işleri tamamen sekteye uğradı.
Eski dönemlerde istisnasız her evde bulunan kilim halıları ve duvar halıları günümüzde yerini teknoloji ürünü olan halılara bıraktı.
Şanlıurfa Haşimiye Meydanı’nda bulunan Kapalı Çarşı esnafı aynı zamanda Oturakçılar Halıcılar Odası Başkanı Ramazan Yıldız Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem ve Şanlıurfa’da yaşanan sel felaketinin işlerini durdurma noktasına getirdiğini söyledi.